Levende Rijn

De Levende Rijn

In het werkpakket de Levende Rijn worden activiteiten ontwikkeld om daadwerkelijk de verbinding te leggen tussen de Rijn, de natuur en de mensen. De projectpartners bereiken dit door overheden, maatschappelijke organisaties, economische sectoren, inwoners, vrijwilligers en studenten te betrekken bij de oplossing van de problemen voor de Rijn. Dit doen we door middel van bewustwording, communicatie, educatie en participatie.

Communicatie, educatie en participatie

In onze deelprojecten betrekken we het publiek bij onderzoek of nodigen ze uit om actie te ondernemen. Via (boot)excursies laten we bijvoorbeeld de historische ankerkuilvisserij, nadelige effecten van plastic en scheepvaart en successen van trekvisherstel zien. Van de uitzet van elft en steur maken we publieke en educatieve evenementen. En het project plasticvervuiling biedt veel ruimte voor hulp en studie door stagiaires. Hbo-studenten ontwikkelen een educatiepakket voor schoolkinderen, over trekvissen in de Oude IJssel.

3D online bezoekerscentrum opzetten

We ontwikkelen een online bezoekerscentrum met een aantrekkelijke 3D-omgeving. Hier kunnen bezoekers interactief deelnemen, video’s bekijken, quizzen doen en meer. We richten de ruimtes in op basis van De Rijn Verbindt werkpakkettenen werken samen met musea zoals Schloss Benrath en De Bastei om onze boodschap te versterken. De inhoud werken we regelmatig bij zodat het actueel blijft.

Tentoonstellingen en lezingen organiseren

De musea De Bastei en Schloss Benrath spelen een belangrijke rol bij het delen van kennis over het De Rijn Verbindt-project. Ze organiseren speciale tentoonstellingen en lezingen over projectthema’s. Het thema ‘vis- en ottermigratie’ is een vast onderdeel van hun tentoonstellingen, en we ontwikkelen ook een tijdelijke tentoonstelling over plastic die afwisselend in beide musea, en later ook op andere locaties, te zien zal zijn. De lezingen worden opgenomen op video en gedeeld via sociale media en het 3D-bezoekerscentrum, zodat een breed publiek toegang heeft tot deze informatie.

Map

Legenda

Gerelateerde nieuws

icon

Hoe zit dat nu eigenlijk met de plasticvervuiling van ons rivierwater?

icon

Een weertje voor het inzamelen van afval!

Tien graden, aanhoudende regen en geen toezeggingen: het informatie-evenement over plastic afval in de Rijn was gedoemd om in het water te vallen. De verleiding was groot om de zondagochtend gewoon thuis door te brengen, en niet in het Wahrsmannshof bij Rees. Maar wie een evenement in de krant publiceert zonder registratieplicht, kan spontane gasten verwachten. Er zat dus niets anders op dan te hopen op het onwaarschijnlijke.
icon

Plastic vissen met de “Stern”

Een aantal weken geleden heeft de “Stern” in Duisburg, Wesel, Emmerich en Lobith op plastic gevist. De “Stern” is eigenlijk een vissersboot die stevig op één plek voor anker ligt en twee netten in de stroming hangt. Dit is een bijzonder goede manier om vissen te vangen die met de stroom mee stroomafwaarts zwemmen. Je vangt ook veel plastic afval dat in de rivier drijft.