De Groene Rijn

Met de projecten binnen het werkpakket de Groene Rijn werken we aan een Rijn die bijdraagt aan klimaatadaptatie en biodiversiteit. Hierin stimuleren en ontwikkelen de partners rivierbossen, een ecologische corridor tussen de Niederrhein en Rijnstrangen en ‘levende dijken’ met een hogere biodiversiteit.  

Uitbreiding van rivierbossen

De Rijn staat voor grote uitdagingen met het verlies van verschillende planten en dieren en het aanpassen aan het veranderende klimaat. Binnen het kader van Natura 2000 en klimaatverandering werken we aan de uitbreiding van rivierbossen in de Rijn. Rivierbossen zijn van belang als leefgebied voor allerlei planten en dieren en voor CO2-opslag. Bossen in de uiterwaarden van de Rijn zijn echter steeds zeldzamer geworden door menselijke activiteiten. Omdat ze kunnen zorgen voor opstuwing bij hoogwater en schepen en dijken beschadigd kunnen raken door ronddrijvend hout wordt bosvorming vaak tegengegaan.

We hebben drie deelprojecten die zich richten op de uitbreiding van rivierbossen. Eerst proberen we in een uiterwaard in Nederland meer ruimte te maken voor rivierbossen op zo’n manier dat we voldoen aan de hoogwaterdoelstellingen. Ook werken we een beheer uit waarmee we zowel bijdragen aan waterstandsverlaging als herstel van het Natura 2000 habitat. Daarnaast onderzoeken we in Duitsland en Nederland plekken voor rivierbosontwikkeling binnendijks, omdat dit veiliger is in verband met hoogwater. Tot slot willen we rivierhout aanleggen op twee plaatsen in Duitsland, zonder gevaar voor scheepvaart en dijken. Dit helpt de natuurlijke balans te herstellen.

Levende dijken

Het doel van ‘Levende Dijken’ is om de biodiversiteit (de diversiteit aan planten en dieren) en de verbindende rol van dijken in het grensgebied te verbeteren. In Nederland hebben we ervaring met dijken die rijk zijn aan bloemen en planten. In het project gebruiken we deze ervaring en delen het met onze Duitse partners. Als experiment gaan we een aantal dijken in Duitsland inzaaien met een mengsel van verschillende plantensoorten. Op basis van de resultaten van dit experiment willen we een plan maken om ‘Levende Dijken’ verder uit te breiden in het grensgebied.

Ecologische corridor Rijnstrangen-Niederrhein

Het doel in dit project is om een plan te maken voor een ecologische corridor tussen de Rijnstrangen, de Wild, Moiedtjes, Emmericher Ward en de Niederrhein, die de grens overschrijdt. We zetten ook de eerste stap om dit plan uit te voeren. We doen hydrologisch onderzoek en verbeteren de waterhuishouding in het grensgebied.

Map

Gerelateerde nieuws

icon

Excursie met een gouden randje in Millingerwaard

Twintig jaar geleden geloofde niemand het. Spontaan bosherstel in de uiterwaarden langs de Rijn? Onwaarschijnlijk. En kijk nu! Maandag 4 november liet het bos in de Millingerwaard zich prachtig verkennen in het licht van de laagstaande herfstzon.