Serie excursies voor een uitwisseling tussen Duitse en Nederlandse belanghebbenden over verschillende benaderingen van uiterwaardenbosbeheer
In totaal kwamen 22 deelnemers op 12 april 2024 in prachtig lenteweer samen in het noordwestelijke punt van het natuurreservaat Salmorth (district Kleve) voor de tweede excursie van het DRV-project “Alluviale bossen”. Onder leiding van voormalig bosbouwmedewerker Georg Cuppenbender en Joachim Böhmer, de districtsboswachter die sinds 2007 verantwoordelijk is voor Salmorth, zwierf de groep door het grootste alluviale bos tussen Wesel en de Nederlandse grens.
Halverwege de jaren ‘90 plantte het regionale bosbouwbureau van de Niederrhein in het kader van een herintroductieproject in totaal 5500 jonge boompjes op een oppervlakte van ongeveer 20 hectare grasland. Vooraf werden uitgebreide overstromingsanalyses en analyses van de locatie en bodem uitgevoerd. Afhankelijk van de locatie en de soortensamenstelling hebben grote delen van deze eerste aanplant zich na 30 jaar ontwikkeld tot waardevolle natte en dynamische uiterwaarden van zacht- en hardhout. Dit alles in overeenstemming met de Habitatrichtlijn. Ter plaatse konden de excursiedeelnemers de natuurlijke ontwikkeling van de boom- en struikopstanden observeren en genieten van de soms kleurrijke en plaatsgebonden kruidlaag. De effecten van de jaarlijkse overstromingsdynamiek, zeldzame extreme winteroverstromingen en de huidige klimaatveranderingen waren ook duidelijk herkenbaar in de opstanden.
Een van de doelstellingen van het deelproject “Alluviale bossen” (DRV – De Groene Rijn) is het verzamelen van gegevens over de aanleg van alluviale bossen langs de Nederrijn aan Duitse en Nederlandse zijde. Bij de ontwikkeling van oeverbossen langs grote waterlopen, met name binnenwateren van internationaal belang zoals de Rijn, moet rekening worden gehouden met hoogwaterbescherming en veiligheid voor dijken en de scheepvaart. Daarom werden bosbouw- en dijkverenigingen uigenodigd voor een ontmoeting ter plaatse door de projectpartners van het Natuurbeschermingscentrum in het district Kleef, het NABU Natuurbeschermingsstation Niederrhein, ARK Rewilding Nederland, en Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers van natuurbeschermings-, milieu- en hoogwaterautoriteiten. De deelnemers konden van gedachten wisselen over algemene benaderingen, praktische en juridische uitdagingen en noodzakelijke compromissen. Een open, eerlijke discussie vanuit verschillende perspectieven is cruciaal voor de succesvolle planning en implementatie van een dergelijk project.
Hartelijk dank voor de open en geëngageerde discussies over het onderwerp alluviale bossen!