Netwerkbijeenkomst De Rijn Verbindt
Op dinsdag 1 oktober vond in Nijmegen de jaarlijkse netwerkbijeenkomst plaats over het Interreg-project De Rijn Verbindt. Het was een inspirerende, actieve en gezellige middag met boeiende presentaties, een wandelexcursie naar de Waal en Spiegelwaal en veel netwerkmogelijkheden. Het evenement versterkte niet alleen de samenwerkingsverbanden, maar bood ook de gelegenheid om nieuwe ideeën en kennis uit te wisselen!
Sinds begin 2023 werken tien Nederlandse en Duitse partners samen aan een gezonde, groene en levende Rijn. Samen richten ze zich op de afname van plasticvervuiling, de terugkeer van trekvissen, en de ontwikkeling van rivierbossen en ecologische verbindingen. Ook geven ze tentoonstellingen over de Rijn. De netwerkbijeenkomst was voor iedereen die geïnteresseerd is in de projecten van De Rijn Verbindt en/of zich wil inzetten voor een gezonde, groene en levende Rijn.
Bernadette Botman, projectleider De Rijn Verbindt vanuit de tien partners, opende de dag met een korte introductie over De Rijn Verbindt. Niels Brevé, projectleider bij Sportvisserij Nederland en onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, vervolgde met een presentatie over trekvissen, drukfactoren en herintroductie van de steur in de Rijn. Hij gaf daarbij antwoord op de vraag of de Rijn al klaar is voor de steur: nog niet, er zijn nog veel stappen te zetten en grote meervallen vormen een gevaar voor de jonge steurtjes.
Ook van buiten De Rijn Verbindt waren er sprekers aanwezig. Brigitte Scherer (van Wasserstraßen und Schifffahrtsamt Oberrhein) presenteerde het ‘Modelproject Laubenheim’ langs de Bovenrijn uit het Bundesprogramm Blaues Band Deutschland. Daphne Willems (ecoloog en directeur van bureau Stroming) vertelde over de visie ‘Ruimte voor Levende Rivieren’ in Nederland.
Hun tips voor projecten die het leven in en om de rivier willen verbeteren: zorg voor een gezamenlijke visie, betrek stakeholders, sluit aan bij regionale en nationale ontwikkelingen, benut kansen, maak het visueel en maak projecten concreet: ga het veld in. Realiseer je dat het over de lange termijn gaat.
Marco Tijnagel, projectleider Rijkswaterstaat, bevestigde het belang van samenwerking tussen partijen in projecten voor de natuur over de grens heen en benadrukte de rol van overheden in het Guiding Committee van het project De Rijn Verbindt.
Na de presentaties was het tijd om op pad te gaan! We wandelden naar de oevers van de Waal en Spiegelwaal waar we excursies bijwoonden over plasticvervuiling, trekvissen en gewonde vissen, ooibossen en rivierhout.
De Rijn Verbindt is een project binnen het samenwerkingsnetwerk de Groen Blauwe Rijn Alliantie. Meer weten over het project? Ga naar de homepage.