Elft in de lift!
Sportvisserij Nederland doet in het kader van De Rijn Verbindt onderzoek naar de visstand in de Waal. Om dit te onderzoeken vissen zij met een ankerkuil en houden bij hoeveel en welke vissen zij vangen. Daarna worden de vissen weer in het water gelaten. In de week van Sinterklaas 2023 voerden zij de laatste visserijperiode met de ankerkuil uit. Later in december zou het hoogwater worden en staakten de visserijen. In de laatste drie dagen vingen ze nog weinig vissen, de trekperiode was duidelijk voorbij.
De resultaten van de visserij
In totaal zijn in de herfst van 2023 ruim 13.000 vissen gevangen in 75 kuillichtingen. Het aantal soorten is ook erg hoog, in totaal zijn 28 soorten gevangen. Brasem (bijna 9000) en blankvoorn (2000) stuks waren de meest voorkomende soorten, gevolgd door baars (500) en alver (400) stuks. Opmerkelijk was de vangst van bijna 200 karpers met een lengte tot 22 centimeter. Sneep is de meest voorkomende soort van stromende wateren (300 stuks), gevolgd door roofblei (90 stuks) en winde (67). In december waren de gevangen vissen over het algemeen groter dan in voorgaande perioden en bestonden voornamelijk uit blankvoorn van 12-30 cm.
Herintroductie van de elft
In Duitsland is in 2006 een herintroductieprogramma van de elft gestart. Jaarlijks worden daar honderdduizenden larven losgelaten. In de herfst trekken de jonge vissen langzaam naar het brakwatergebied: het gebied waar de rivier in contact komt met de zee. De vissen zijn dan rond de 10 cm groot. In het najaar van 2023 zijn in de ankerkuil 14 elftjes gevangen! Deze zijn uitgezet in het voorjaar en voor hun leeftijd bijzonder groot (10 – 13 cm). Daarom zijn zij gekroond tot ‘Young of the Year’. Dit is een teken dat de opgroei van elften in Duitsland succesvol is!
In Rees, Duitsland vissen ze ook met een ankerkuil naar elft en ook daar waren de gevangen aantallen (120) hoger dan de afgelopen jaren. Ook worden in Duitsland steeds meer ouderdieren aangetroffen: volwassen dieren die naar zee zijn geweest en bij terugkomst in de rivier zorgen voor nageslacht. Dit geeft de onderzoekers van het introductiepogramma hoop dat er langzaam een populatie elften in de Rijn aan het ontwikkelen is die zichzelf in stand houdt.