Vis jij mee op plastic en zeldzame trekvissen?
Zaterdag 25 mei gaan de onderzoekers van Sportvisserij Nederland vissen met een ankerkuil. Dit is een speciaal visnet dat vanaf een geankerde boot in de stroming staat en zo plastic, beschadigde (dode) vis en stroomafwaarts zwemmende vissen vangt. Het vissen met de ankerkuil geeft inzicht in de hoeveelheid, herkomst en de verschillende soorten plastics in de rivier, zodat ze de oorzaak kunnen achterhalen en het probleem effectief aan kunnen pakken. Naast plastic worden ook (zeldzame) stroomafwaarts trekkende vissen – zoals paling, jonge zalmen, zeeforellen en elften – gemonitord. Daarbij wordt nadrukkelijk gelet op beschadigde vis, wat het gevolg kan zijn van waterkrachtcentrales en scheepsschroeven.
Omdat de Waal een verlengde is van de Duitse Rijn, wordt er nauw samengewerkt met Duitse partners zodat er een nog beter totaalbeeld ontstaat van het plastic probleem, beschadigde vis en de (zeldzame) trekvissen in deze rivier. De Ankerkuilvisserij in de Waal maakt onderdeel uit van het project De Rijn Verbindt en is een samenwerking tussen en Rijkswaterstaat Oost Nederland (plastics) en Sportvisserij Nederland (visonderzoek). Er worden plaatselijke beroepsvissers ingezet om de visserij uit te voeren.
De Ankerkuilvisserij op de Waal wordt mede mogelijk gemaakt door InterReg, Provincie Gelderland, Rijkwaterstaat en Sportvisserij Nederland. Wil jij meer te weten komen over Ankerkuilvisserij, plastic in de rivier en kans maken op een ontmoeting met een zeldzame vis?
Kom dan zaterdag 25 mei bij ons aan boord tijdens één van de excursies (afvaart om half 10, half 12 en half twee met een duur circa 90 minuten, maximaal 30 deelnemers per keer)? Aanmelden voor dit bijzondere en leerzame evenement is verplicht en kan via email naar kolfschoten@sportvisserijnederland.nl. Graag daarbij tijdstip gewenste afvaart vermelden.
Vooraf aanmelden verplicht! Je kunt alleen deelnemen na aanmelding én bevestiging.