Lezing: naar een rijkere riviernatuur
In het Basteicafé van donderdag 14 november komen wetenschap en natuurbeheer samen in een avond over de biodiversiteit in en rond onze rivieren. Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met De Bastei. Ben jij erbij? Schrijf je dan snel van tevoren in op de website van De Bastei.
Nederland telt zo’n 17.000 kilometer aan dijken, een enorm oppervlak waar vrijwel alleen maar gras groeit. De bloemrijke dijken, waar een mix van verschillende gras- en kruidensoorten groeit, omvatten maar 5 procent van het totale dijkgebied. In de zomer vormen deze dijken een oase van bijzondere bloemen, planten- en insectensoorten. Dat is mooi, maar zijn deze bloemrijke dijken even sterk als de groene grasdijken? Of sterker juist? Hans de Kroon, hoogleraar Plantenecologie van de Radboud Universiteit Nijmegen, leidt het meerjarige onderzoek ‘Future Dikes‘ over de toekomst van het dijkengebied. Hij vertelt over de rol van biodiversiteit in de toekomst van onze dijken.
Niet alleen op de dijken, maar ook in de rivier en rivierbodem is de biodiversiteit mager. In de afgelopen eeuwen is er hard gewerkt om de bevaarbaarheid en de veiligheid van ons binnenwater te verbeteren. Rivieren zijn rechtgetrokken en oevers veelal met steen verstevigd. Alles wat opstuwing kan veroorzaken, zoals omgevallen bomen, is verwijderd. Terwijl dood hout juist van grote waarde is voor een gezonde rivier. Op en rond dit hout vinden verschillende soorten insecten en vissen hun leefgebied. Rijkswaterstaat is sinds kort druk bezig dode bomen te plaatsen in de rivieren. Of dat helpt en hoe dit op veilige wijze kan, horen we van Erik Bijlsma en Margriet Schoor, medewerkers van Rijkswaterstaat.
Tijd: 20.00 – 22.30 uur.
Kosten: € 7,50.
Aanmelden: Schrijf je van tevoren in via www.debastei.nl/basteicafe48. Let op: het aantal toegangsplaatsen is beperkt!
Museum De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via het entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 – 3297070. Voor meer informatie: www.debastei.nl.